asosyallik belirtileri
Asosyal
4 dakikalık okuma

Asosyallik Belirtileri Nedir? Nasıl Kolayca Yenilir?

Asosyal bir birey hayatının birçok noktasında büyük zorluklar çeker. Kendisine bir eş bulma, arkadaş edinme veya arkadaşlığı sürdürme, iş bulmakta güçlük gibi şeyler bunların en başında gelir. Hatta günlük sıradan aktiviteleri bile yapmakta zorlanabilirler. Asosyallik belirtileri başlangıçta tespit edilirse, kişi çok daha kısa sürede gelişim gösterebilir.

Dünyanın %12’sinde görüldüğü tahmin edilen asosyalliğin, hayatınıza negatif etkileri vardır.

Ancak şunu unutmamak lazım. Herkez zaman zaman kendine zaman ayırmak ister ve başkalarıyla iletişime geçmek istemez.

Yaşadığınız bu durum gerektiğinden fazla uzun sürüyor ve şiddetli bir şekilde kendini hissettiriyorsa, işte o zaman önlem almanın zamanı gelmiş demektir.

Asosyallik Belirtileri Arasından Öne Çıkanlar

Reddedilme korkusu: Bir arkadaş ya da gönül bağı olan kişiler tarafından reddedilme korkusu, kişinin bu kişilerle olan etkileşimini kısıtlamasına neden olabilir. Bu kişiler tarafından geri çevirmektense, onlarla hiç konuşmam mantığını içerir.

Yabancılarla iletişime geçme korkusu: Özellikle, pek tanımadığı ve daha önce hiç muhabbet etmediği kişilerle tanışmaktan çekinirler. Bunun nedeni, onlar üzerinde kötü bir izlenim bırakacağını düşünmesidir.

Dikkat merkezi olmaktan sakınma: Kişi, tüm dikkatleri üzerine toplayacak bir şeyi yapmaktan kaçınır. Asosyallik belirtileri içinde en keskin olan madde olduğunu söyleyebilirim. Dikkatleri üzerine toplamamak için ise yaptığı her harekete dikkat eder. Sırf bu yüzden konuşmayı o başlatmaz, sadece soru sorulduğunda kısa cevaplar verir.

Yorum yapmaktan çekinme: Bu madde aslında bir önceki madde ile örtüşüyor. Dikkat toplamamak için kişi ilgilendiği bir konu olsa dahi yorum yapmaktan çekinir. Böylelikle, hem dikkat toplamaz hem de başkaları tarafından yargılanma olasılığını en aza indirdiğini düşünür.

Kendisine çok fazla yüklenir: Herhangi bir sosyal aktivite sonrası, yaptığını düşündüğü herhangi bir hata varsa, onu büyüterek kendi kendisine kızar. Bu bir döngü haline gelir. İleride daha da vahim duruma gelerek, bir hata yapmasa bile, bu olumsuz tavrını sürdürmeye devam eder.

Sinir krizleri gözlemlenebilir: Yukarıdaki sebepler yüzünden istediği gibi insanlarla bağ kuramadığı için biriken duygular neticesinde yalnız kaldığını ağlama ve sinir krizleri geçirebilir. Duygunun en fazla hissedildiği aşamadır.

Asosyallik Nasıl Yenilir?

asosyallik nasıl yenilir

Asosyallikten nasıl kurtulurum ya da bunun bir çözümü var mı diye merak edenler rahatlayabilir.

Eğer çok uzun zamandır bu sorunu yaşamıyorsanız, aşağıdaki basit yöntemlerle bu sorundan kısa bir süre için kurtulabilirsiniz.

Oldukça uzun süredir bu sorunu yaşıyorsanız, bir terapiste görünebilir ya da sizin için oluşturduğumuz rehberi indirebilirsiniz.

1 - Sorunu Kabullenin

Böyle bir sorun yaşadığınızı kabullenmek, gelişmenin ilk ve gerekli adımıdır. Sanki, bu sorun yokmuş gibi rol yapmak size hiçbir şey kazandırmaz.

2 - Göz Teması Kurun

Sosyal olarak yapabileceğiniz en basit pratik göz teması kurmaktır. Bir sosyal ortamda birini dinlerken veya konuşurken göz teması kurmayı unutmayın. Zamanla, bu sizin için otomatik gerçekleşecek ve özgüveniniz artacaktır.

3 - İç Sesiniz Olumlu Konuşsun

Daha önce asosyallik belirtileri arasında negatif düşünceden bahsetmiştim. Bunun önüne geçmek için kendi kendinize konuşurken daha pozitif olmaya çalışın. Çoğu zaman, kendinize fazla yüklendiğinizi unutmayın ve buna göre davranın. Özellikle, sosyal bir aktivitenin içindeyken iç sesinize dikkat edin.

4 - Olumsuz Olaylara Hazırlanın

Sosyal becerisi en üst seviye olan bir kişi bile zaman zaman kötü bir sosyal deneyim yaşayabilir. Bunun işin bir parçası ve hayatın bir gerçeği olduğunu kabul edin. İlerlemenizde illa ki bir sorunla karşılaşacaksınız ve buna hazırlıklı olmak en iyisi.

Asosyallik Üzerine Son Düşünceler

Öncelikle bu konuda yalnız olmadığınızı bilmek bir nebze olsun sizi rahatlatmalıdır. Özellikle sosyal medyanın yaygınlaşması, insanların kendini başkalarıyla karşılaştırmasına ve özgüven düşüklüğü yaşamasına neden olabilir.

Hangi seviyede olursanız olun, zamanla bu sorundan sonsuza dek kurtulabileceğinizi unutmayın. Tek gereken şey, biraz istek ve istikrardır. Zamanla ne kadar fazla gelişim gösterdiğinizi görünce motivasyonunuz da artacaktır.

Asosyallik nasıl yenilir diye bir arayış içindeyseniz ve çok uzun bir süredir bu durum içindeyseniz, belki de profesyonel bir destek almak en iyisi olacaktır. Yeterli bütçeniz yoksa, sizler için hazırladığımız dünyaca ünlü psikoloğun Türkçeleştirilmiş rehberini indirebilirsiniz.

Umarız, asosyallik belirtileri yazımız sizin için tatmin edici olmuştur. Aşağıda yer alan diğer yazılarımıza da göz atarsanız, bu konu hakkında çok daha derin bilgiler edinebilirsiniz


• • •

Diğer Yazılarımıza da Göz Atın: